Ζεστασιά και θαλπωρή στο σπίτι:

Πώς να επιλέξεις το ιδανικό χαλί για το χώρο σου

Κάθε χειμώνα, τα χαλιά έχουν την τιμητική τους, αφού κρατούν το σπίτι μας πιο ζεστό ενώ παράλληλα ομορφαίνουν το χώρο μας, τον κάνουν πιο άνετο και… λιγότερο θορυβώδη! Ψάχνοντας όμως για το ιδανικό χαλί, θα ανακαλύψεις ένα ολότελα καινούριο κόσμο από στυλ, χρώματα, υφές και μεγέθη! Πάμε λοιπόν να τα εξερευνήσουμε!

Διάλεξε το στυλ χαλιού που σου ταιριάζει

Χαλιά shaggy

Ένας από τους πιο δημοφιλής τύπους χαλιών! Τα χαλιά shaggy είναι γνωστά για το πλούσιο, παχύ και ψηλό πέλος τους, αλλά και την ξεχωριστή τους υφή. Προσδίδουν μια φυσική αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής. Είναι ιδανικά για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και άλλους πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, ενώ ταιριάζουν τόσο με το κλασικό όσο και με το μοντέρνο στυλ διακόσμησης. Χάρη στο πέλος και την υφή τους, είναι και άνετα για όσους προτιμούν να κάθονται στο πάτωμα ή έχουν μικρά παιδιά που παίζουν με τις ώρες επάνω στο αγαπημένο τους χαλί!

Κλασικά χαλιά

Η διαχρονική αξία! Τα χαλιά με κλασικά σχέδια, ανατολίτικης τεχνοτροπίας, είναι αγαπημένη επιλογή για αρκετούς καταναλωτές. Με το κύρος και την πολυτέλεια που εκπέμπουν, ανεβάζουν τη διακόσμηση του χώρου σε άλλο επίπεδο. Ταιριάζουν απόλυτα με ένα κλασικό στυλ διακόσμησης, αλλά μπορούν να συνδυαστούν ακόμη και με πιο μοντέρνα επίπλωση.

Χαλάκια κουρελού

Είναι συνήθως χειροποίητα, σε έντονους, παιχνιδιάρικους σχεδιασμούς! Συγκαταλέγονται μέσα στις νέες τάσεις για τη διακόσμηση κυρίως του σαλονιού και του υπνοδωματίου. Χάρη στην ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων τους, τα χαλάκια κουρελού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ταιριάζουν με όλα τα είδη διακόσμησης, δίνοντας ένα πιο ανάλαφρο, ethnic look στο χώρο σου. Μια μεγάλη κουρελού με έντονο χρώμα για παράδειγμα, είναι ιδανική για να δημιουργήσει αντίθεση μέσα σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν απαλές, παστέλ αποχρώσεις, ενώ οι μικρότερες, λιγότερο έντονες κουρελούδες μπορούν να εμπλουτίσουν τη διακόσμηση σου προσθέτοντας τη δική τους, ξεχωριστή πινελιά στο χώρο.

Χαλιά σε μοντέρνα σχέδια

Είτε μονόχρωμα και μινιμάλ, είτε με μοντέρνα, αφηρημένα σχέδια σε διάφορους χρωματισμούς, τα χαλιά αυτά αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το σύγχρονο στυλ διακόσμησης του σπιτιού σου! Χρησιμοποίησέ τα στο σαλόνι, στην κουζίνα ή στο υπνοδωμάτιο, όπου θα συνδυαστούν αρμονικά με την υπόλοιπη, μοντέρνα διακόσμηση του χώρου. Ιδιαίτερα αν είναι new vintage χαλιά, θα ταιριάξουν τέλεια στο υπνοδωμάτιο ή στους πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού.

Έξτρα συμβουλές: Το μέγεθος και του χαλιού

Αφού έχεις επιλέξει στυλ, πρέπει τώρα να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος χαλιού για το χώρο σου. Ένα χαλί δίνει συνοχή στην επίπλωσή σου και οριοθετεί το χώρο σου. Ένας γενικός κανόνας που θα πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστο 20 εκατοστών από τις άκρες του χαλιού μέχρι τους τοίχους – ή και τα ντουλάπια αν το χαλί προορίζεται για την κουζίνα σου. Επιπλέον, φρόντισε το χαλί σου να είναι τόσο μεγάλο ώστε να πατάνε όλα τα πόδια των επίπλων σου πάνω του. Αν βέβαια το σαλόνι σου είναι πιο μικρό για παράδειγμα και η πλάτη του καναπέ ακουμπά στον τοίχο, τότε θα πατάνε στο χαλί σου μόνο τα μπροστινά πόδια του καναπέ.

Αν από την άλλη θέλεις να ακολουθήσεις μια πιο μαξιμαλιστική τάση διακόσμησης, μπορείς να επιλέξεις χαλιά διαφόρων μεγεθών και να τα συνδυάσεις με την πρακτική των επιστρώσεων – γνωστή ως layering. Η τεχνική αυτή δεν ακολουθεί κανόνες και σου αφήνει περισσότερη ελευθερία έκφρασης! Κι αν ακόμη θέλεις να δώσεις ένα πιο boho, mix & match look στο χώρο σου, ένα στρογγυλό χαλί θα κάνει τη διαφορά!

<