Μαντεμένια Μαγεία

Τα σκεύη που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που μαγειρεύεις και πώς να τα συντηρείς… για μια ζωή!

Αν είχες την τύχη να ζήσεις πολύτιμες στιγμές με τη γιαγιά στο χωριό, μάλλον έχεις και αναμνήσεις από τα πεντανόστιμα φαγητά της. Ίσως θυμάσαι το αγαπημένο της μαντεμένιο τηγάνι που σου έφτιαχνε πίτες με μέλι ή τη μαντεμένια της γάστρα στον πυρωμένο φούρνο να γεμίζει το σπίτι με δελεαστικές μυρωδιές από σιγοψημένο αρνάκι και μελωμένες πατάτες.

Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας, αφού τα ξεχωριστά αυτά σκεύη που τόσο αγαπούσαν, κάνουν τώρα μεγάλο comeback στις οικιακές, αλλά και επαγγελματικές κουζίνες. Τα μαντεμένια σκεύη επανέρχονται δυναμικά ως βασικός εξοπλισμός για κάθε μάγειρα αφού είναι πολύ καλοί αγωγοί θερμότητας, ενώ η εξαιρετική και σταθερή διάχυση θερμότητας, η ευελιξία που προσφέρουν και η δυνατότητά τους να μπαίνουν από το μάτι κατευθείαν στο φούρνο ή ακόμα και πάνω στα κάρβουνα, τα κάνουν ασυναγώνιστα.

Τα μαντεμένια σκεύη είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο, μια μορφή σιδήρου που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αρκετά πιο βαριά από άλλα ομοειδές τους σκεύη… αλλά και πολύ πιο ανθεκτικά. Μάλιστα, με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, μπορούν να διαρκέσουν για πολλές δεκαετίες, περνώντας ακόμη, από γενιά σε γενιά.

Καθαρισμός και Συντήρηση Μαντεμένιων Σκευών

 

Το μυστικό συντήρησης των ξεχωριστών αυτών σκευών είναι να καταλάβετε απλά τις ανάγκες τους. Δείξτε τους αγάπη… και αυτά θα σας αγαπάνε για μια ζωή.

Φυσική αντικολλητική επικάλυψη: Τα μαντεμένια σκεύη δεν έχουν συνθετική και πιθανότητα επιβλαβή αντικολλητική επικάλυψη, αλλά έχουν υποστεί μια πρώτη επεξεργασία πριν διατεθούν στην αγορά, για να αποκτήσουν αντικολλητική πατίνα από φυτικό έλαιο.

Η φυσική αυτή αντικολλητική επίστρωση πρέπει να ανανεώνεται και να φροντίζεται. Πριν ή μετά τη χρήση, κάθε σκεύος πρέπει να λαδώνεται με λίγο ηλιέλαιο (1 κ. σ.), να σκουπίζεται το περίσσεμα και μετά να καίγεται το λάδι σε δυνατή φωτιά ή στο φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία. Επανάλαβε τη διαδικασία αυτή, τουλάχιστο στις 3 πρώτες χρήσεις για να ενισχύσεις την αντικολλητική δράση στο μαξ.

Καθαρισμός: Μετά το μαγείρεμα πλύνε το σκεύος με σφουγγάρι και ζεστό́ (όχι καυτό́) νερό́ χρησιμοποιώντας ήπιο απορρυπαντικό́. Ποτέ́ μην χρησιμοποιήσεις σκληρά́ απορρυπαντικά́, καθαριστικά́ με λευκαντικά́ χλωρίου ή λειαντικά μέσα κατά την πλύση συμπεριλαμβανομένων των συρμάτων καθαρισμού́, συρμάτων σφουγγαριών, λειαντικών σκονών ή καθαριστικών φούρνων, αφού χαλούν την αντικολλητική επίστρωση.

Μετά την πλύση: Σκούπισε το νερό που μένει μετά από το πλύσιμο για να μην σκουριάσει με τον χρόνο το σκεύος, στεγνώνοντάς το με πανί ή χαρτί κουζίνας. Ακολούθως, για να κρατήσεις την επιφάνεια σε καλή κατάσταση, λάδωσε όλο το σκεύος εσωτερικά-εξωτερικά αλλά και στο χείλος, με καλής ποιότητας φυτικό λάδι, απλώνοντάς το με πινέλο ή λίγο χαρτί.

Αποθήκευση: Αποθήκευσε το λαδωμένο σου σκεύος προσεχτικά, σε μέρη χωρίς υγρασία και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλές μαγειρικές λοιπόν και μην ξεχνάς πως για αξιόπιστα, ποιοτικά μαντεμένια σκεύη… μην ψάχνεις αλλού! Είναι όλα εδώ στα Superhome Centre σε διάφορα σχέδια για όλες τις χρήσεις και όπως πάντα στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς!

 

<