Το νέο χόμπι του χειμώνα...που θα σας ζεστάνει!

Κόψτε τα δικά σας καυσόξυλα…με το κατάλληλο αλυσοπρίονο.

Ήρθε ο καιρός να το παραδεχτούμε. Στην Κύπρο, ο χειμώνας, μας πιάνει πάντα εξ’ απρόοπτου.

Φέτος όμως, είμαστε όλοι λίγο πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κρύο. Αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε για αρκετούς μήνες και έτσι μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα ευχάριστο και φιλόξενο χώρο που εκτός από άνεση και ζεστασιά, προσφέρει θαλπωρή και χαμόγελα. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό το χειμώνα, πολλοί από εμάς κάναμε στροφή στην ξυλόσομπα και το τζάκι, που εκτός από αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις θέρμανσης, γίνονται ένα κεντρικό σημείο αναφοράς που φέρνει την οικογένεια ή την παρέα μαζί και δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Για να αντλούν αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα όμως, θα πρέπει και εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας με ένα νέο, και ίσως εναλλακτικό για μερικούς, χόμπι. Την κοπή και συλλογή καυσόξυλων με ένα καλό αλυσοπρίονο… και μπόλικο μεράκι!

Το αλυσοπρίονο δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε «άγριο»

Μην το φοβάστε. Εξάλλου, υπάρχουν μοντέλα για όλους και για όλες τις χρήσεις. Απλά φροντίστε να είστε καλά ενημερωμένοι για να κάνετε έξυπνες αγορές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δεξιότητές σας.

Είναι πολλές οι επιλογές

Αν είστε αρχάριοι, επιλέξτε ελαφριά compact μοντέλα, και αν είστε επαγγελματίες επιλέξτε μοντέλα με χαμηλούς κραδασμούς για πιο άνετη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, τα μοντέλα συνήθως διατίθενται σε βενζινοκίνητες, ηλεκτρικές και επαναφορτιζόμενες εκδόσεις.

Ηλεκτρικά αλυσοπρίονα

Αν ψάχνετε οικονομικό και αρκετά εύκολο εργαλείο για κοπή καυσόξυλων στην αυλή, τα ηλεκτρικά αλυσοπρίονα είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για αρχάριους ερασιτέχνες. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι συνήθως αρκετά ελαφριά και εύχρηστα, προκαλούν λιγότερο θόρυβο από τα βενζινοκίνητα και η συντήρησή τους είναι σχετικά εύκολη. Χρειάζονται παροχή ρεύματος για να λειτουργήσουν και συστήνεται η χρήση καβαλέτου κοπής για καλύτερο χειρισμό.

Βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα

Τα βενζινοκίνητα μοντέλα είναι πιο σταθερά και στιβαρά από τα ηλεκτρικά, με μεγαλύτερη ισχύ και ροπή ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη άσκηση δύναμης κατά τη χρήση τους. Συνδυάζουν δύναμη, αντοχή και ανθεκτικότητα, προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Συστήνονται για πιο βαριές επαγγελματικές δραστηριότητες και για κοπή δέντρων ακόμη και δυσπρόσιτα σημεία.

Επαναφορτιζόμενα αλυσοπρίονα μπαταρίας

Τα επαναφορτιζόμενα αλυσοπρίονα είναι ακόμη μια καλή επιλογή για αρχάριους, αφού προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και αυτονομία ενώ είναι αρκετά εύκολα στη χρήση. Δεν δημιουργούν εκπομπές καυσαερίων, άρα είναι φιλικά προς το περιβάλλον ενώ προκαλούν πολύ λίγο θόρυβο. Έχουν συνήθως αρκετά μικρότερη ισχύ από άλλα μοντέλα και δεν συστήνονται για βαριές εργασίες.

Κάθε καλό χόμπι θέλει και τα αξεσουάρ του

Για πιο ομαλή και ευχάριστη συλλογή καυσόξυλων, αξίζει να επενδύσετε και στα σωστά αξεσουάρ. Ένας καλός ακονιστής καδένας θα σας βοηθήσει να συντηρήσετε το αλυσοπρίονό σας και να πετύχετε τέλεια αποτελέσματα κάθε φορά, με ευκολία και ασφάλεια. Ένα αναδιπλούμενο αλλά στιβαρό καρότσι μεταφοράς, θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τα καυσόξυλα στην αποθήκη ενώ ένα καρότσι κήπου θα κάνει ευκολότερη τη μεταφορά απευθείας στο σπίτι. Αν πάλι αποφασίσετε να μαζεύετε τα ξύλα σας σε ένα εξωτερικό χώρο, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και ένα καλό αδιάβροχο κάλυμμα το οποίο θα τα προστατέψει από τη βροχή και την υγρασία, για να είναι πάνα πανέτοιμα για δράση (και καύση).

Ακόμη, κατά τη χρήση οποιουδήποτε αλυσοπρίονου, προτείνονται και αξεσουάρ προσωπικής ασφάλειας όπως:

<