Η προετοιμασία του κήπου για την Άνοιξη

Τι να κάνετε για να έχετε ένα υπέροχο, ανοιξιάτικο κήπο!

Η ομορφιά της Άνοιξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομορφιά της φύσης. Λουλούδια να ανθίζουν, χρώματα και ευωδιές να μας μαγεύουν, η φύση να ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και να αναγεννιέται μπροστά στα μάτια μας!

Ο Μάρτιος λοιπόν, δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μήνες για την κηπουρική και είναι γεμάτος από καλλιεργητικές εργασίες, που πρέπει να γίνουν έγκαιρα και σωστά, για ένα ανοιξιάτικο κήπο… χάρμα οφθαλμών!

Βασικός έλεγχος και καθαρισμός

Ένας σχολαστικός έλεγχος του κήπου επιβάλλεται πριν να ξεκινήσετε τις εργασίες σας. Ελέγξτε κατά πόσο υπάρχουν ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και αν επηρεάστηκε η στήριξη των φυτών από ανέμους. Φροντίστε να κάνετε ένα γενικό καθάρισμα του κήπου, ξεκινώντας από πεσμένα φύλλα και σπασμένα κλαδιά ή βλαστούς που υπέστησαν ζημιές. Παρατηρήστε αν το έδαφος είναι όπως το θέλετε και αν υπάρχουν καθόλου ζιζάνια. Καλό είναι επίσης να ραντίσετε τα φυτά σας με το λάστιχο, για να απομακρύνετε οποιαδήποτε αυγά εντόμων πιθανόν να επέζησαν το χειμώνα.

Μην ξεχάσετε ακόμη να ελέγξετε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία κήπου που χρειάζεστε και ότι βρίσκονται όλα σε καλή κατάσταση.

Κλάδεμα και ψεκασμός

Αφού λοιπόν κάνατε τον πρώτο έλεγχο, μπορείτε να πάρετε το κλαδευτήρι σας και να προχωρήσετε με το κλάδεμα όλων των ξερών κλαδιών και την απομάκρυνσή τους από τον κήπο σας. Ακολούθως, σειρά έχει ο ψεκασμός, για την προστασία των φυτών από… μικρούς ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Προετοιμασία του εδάφους

Φροντίστε να σκάψετε καλά τον κήπο σας και να προσθέσετε χωνεμένη κοπριά, όταν το χώμα αρχίσει να στεγνώνει από τις χειμωνιάτικες βροχές, για να προλάβει ο κήπος να την ενσωματώσει πριν ξεκινήσετε τις φυτεύσεις και τις μεταφυτεύσεις. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε την καλή αποστράγγιση των παρτεριών. Αυτό μπορεί να γίνει απλά προσθέτοντας λίγη άμμο στο χώμα. Από την άλλη, αν θα φυτέψετε κάτι κοντά σε τοίχο, θα πρέπει να προσθέσετε μέσα υλικά που να διατηρούν την υγρασία, καθώς το χώμα κοντά σε τοίχους στεγνώνει πιο γρήγορα από άλλους χώρους.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε τον αερισμό του εδάφους και την καταστροφή των ζιζανίων, με το σκάλισμα των παρτεριών και το ξεχορτάριασμα του κήπου σας.

Μικρή συμβουλή: Πριν αρχίσετε την προετοιμασία του εδάφους, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την εργασία σας εύκολα και γρήγορα

Φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις

Γύρω στα μέσα Μαρτίου, μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση βολβών, σπόρων και ανθόφυτων, δεδομένου ότι ο καιρός είναι πιο ζεστός. Την ίδια περίοδο γίνονται και οι μεταφυτεύσεις για όσα φυτά χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα. Ο Μάρτιος είναι επίσης ο ιδανικός μήνας αν θέλετε να φυτέψετε νέα δέντρα και θάμνους.

Αν όμως ο Μάρτιος τελικά μας φέρει βροχές και άστατο καιρό, αποφύγετε τη φύτευση στον κήπο. Προτιμήστε να φυτέψετε τους σπόρους σας σε γλαστράκια και να μεταφυτέψετε αργότερα τα φυτά στο χώμα, όταν η υγρασία του χώματος θα έχει υποχωρήσει.

Μικρή συμβουλή: Καλό θα είναι να τοποθετήσετε τα στηρίγματα για τα νέα σας φυτά καθώς τα φυτεύετε, για να μην τραυματίσετε τις ρίζες τους αν το κάνετε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πότισμα και λίπανση

Το πότισμα του κήπου σας θα πρέπει να είναι συχνότερο όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και μειώνονται οι βροχές. Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο φορές την εβδομάδα και να αυξήσετε τη συχνότητα σταδιακά. Γι’ αυτό, μέσα στο Μάρτιο, φροντίστε να ελέγξετε ότι όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ ποτίσματός σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμα για δράση!

Η λίπανση των φυτών σας, από την άλλη, είναι καλύτερα να ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, με μικρές δόσεις στην αρχή, και να ενισχυθεί γύρω στα μέσα Μαρτίου. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά είναι υγιή, προτού προχωρήσετε σε αυτό το στάδιο.

Μετά λοιπόν από όλη αυτή τη σκληρή δουλειά, πάρτε μια ανάσα, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τον υπέροχο, ευωδιαστό κήπο που έχετε δημιουργήσει!

<