Ανοιξιάτικος κήπος στα καλύτερά του

Ένας οδηγός για την προετοιμασία του εξωτερικού σας χώρου για την ανοιξιάτικη σεζόν!

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να απολαμβάνετε τον ήλιο με μια δροσερή λεμονάδα, στο μπάρμπεκιου να ψήνετε κάτι νόστιμο και οι φίλοι σας να κουβεντιάζουν στον υπέροχο κήπο σας; Είναι στιγμές σαν αυτές που κάνουν την άνοιξη μια πραγματικά μαγική εποχή στην Κύπρο και η λίγη επιπλέον δουλειά που πρέπει να κάνετε για την προετοιμασία του κήπου σας για τους θερμότερους μήνες, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για επαγγελματία κηπουρό, ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Λερώνοντας λίγο τα χέρια σας με μερικές απλές υπαίθριες δουλειές, εγγυόμαστε ότι θα ερωτευτείτε ξανά τον κήπο σας.

Καθαρισμός Κήπου

Φορέστε ένα ζευγάρι γάντια κήπου και βγάλτε αυτά τα ενοχλητικά αγριόχορτα από τις ρίζες τους, ώστε να μην ξαναφυτρώσουν το καλοκαίρι. Αφού απαλλαγείτε και από τα αγριόχορτα χρησιμοποιήστε έναν φυσητήρα κήπου ή μια ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε οριστικά τα πολλά φύλλα και τα ξερά κλαδιά. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να ελέγξετε τα εργαλεία κήπου σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα σε καλή κατάσταση. Τα ψαλίδια και τα κλαδευτήρια σας είναι αιχμηρά ή σκουριασμένα; Η αντικατάσταση παλαιών εργαλείων θα σας βοηθήσει να κάνετε τις εργασίες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα θα διατηρείτε τις αποθήκες κήπου σας σε καλή κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.

Κλάδεμα και κούρεμα γκαζόν

Όλα τα καλοκαιρινά φυτά πρέπει να κλαδεύονται την άνοιξη, για να επιτρέπεται καλύτερος αερισμός και επαφή με το φως. Ο γενικός κανόνας είναι να κλαδεύετε τα φυτά όταν είναι σε «λήθαργο», αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Τα ανθοφόρα φυτά μπορούν επίσης να κλαδευτούν αμέσως μετά την ανθοφορία. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικά εργαλεία όπως ηλεκτρικά ψαλίδια για μεγάλα φυτά, φέρτε τα επίπεδα του γκαζόν σας εκεί που θέλετε με χειροκίνητο ή ηλεκτρικό χλοοκοπτικό ανάλογα με τις ανάγκες σας και καθαρίστε όλες τις επιφάνειες με καθαριστικό υψηλής πίεσης.

Προετοιμασία του εδάφους

Δώστε στα νέα φυτά και λουλούδια σας την καλύτερη φροντίδα, σκαλίζοντας και φροντίζοντας το έδαφος εκ των προτέρων για να τα βοηθήσετε να βγάλουν νέες ρίζες. Επιπλέον, επιλέξτε το κατάλληλο λίπασμα ή οργανικό λίπασμα για να εμπλουτίσετε το έδαφος με όλα τα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε φυτόχωμα γενικής χρήσης με ιδιαιτερότητα διατήρησης του νερού, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες ή φυτόχωμα εξειδικευμένο για όλα τα καλλωπιστικά φυτά που αρέσκονται σε όξινα εδάφη όπως γαρδένιες, καμέλιες, ορτάνσιες, τριανταφυλλιές, κ.α., και μετατρέψτε τον κήπο σας σε ένα πραγματικό παράδεισο. Αφού τελειώσετε, προστατέψτε τα φυτά σας από τα παράσιτα ψεκάζοντάς τα με ειδικά προϊόντα τα οποία σέβονται το περιβάλλον. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καροτσάκι κήπου για τη μετακίνηση βαριών σακιών χώματος και εάν έχετε κατά νου ένα μίνι σύστημα άρδευσης ή αυτόματου ποτίσματος, τώρα είναι η ώρα να κάνετε αυτού του είδους τις εργασίες. Σημαδέψτε τη διάταξη των υπόγειων σωλήνων σας με πασαλάκια ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τους ψεκαστήρες νερού, τους χρονοδιακόπτες και άλλα αξεσουάρ όπως απαιτείται.

Νέα φυτά & πινελιές φινιρίσματος

Και τώρα για το διασκεδαστικό κομμάτι! Μόλις το χώμα είναι έτοιμο, ετοιμάστε τα μποστάνια με τα λουλούδια και τα λαχανικά, φυτέψτε τους θάμνους τοποθετήστε και τις διακοσμητικές γλάστρες που έχετε επιλέξει για τη νέα σεζόν. Βάλτε τις τελευταίες πινελιές για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα με κεραμικά, αψίδες, περιφράξεις, σιντριβάνια νερού και άλλα.

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε ό,τι χρειάζεται όπως νέα έπιπλα κήπου και να ζητήστε από τους ειδικούς μας συμβουλές ή νέες ιδέες που έχετε στο μυαλό.

Καλή κηπουρική σε όλους!

<