Συμβουλες Μπαρμπεκιου

6 Συμβουλές και Μυστικά για Τέλειο Μπάρμπεκιου

Καλοκαιράκι... Ο καιρός είναι ζεστός, οι μέρες πιο μεγάλες και... η μυρωδιά του μπάρμπεκιου στον αέρα μας σκλαβώνει! Διανύουμε επίσημα την αγαπημένη εποχή του χρόνου για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου!

Παρόλο που το απολαμβάνουμε, το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου είναι μια πρόκληση! Πόσο καλά γνωρίζεις εσύ εκείνες τις μικρές συμβουλές και τα μυστικά που θα σε γλυτώσουν από μπελάδες και θα σε μετατρέψουν στον «Άρχοντα της Ψησταριάς» στα μάτια της οικογένειας κα της παρέας; Χμμμ...

Αν δεν είσαι σίγουρος για την απάντησή σου, μην ανησυχείς! Έχουμε μαζέψει 6 καταπληκτικές συμβουλές και μυστικά που θα σε βοηθήσουν να τους εντυπωσιάσεις όλους με τις απίστευτες δεξιότητές σου στο ψήσιμο! Είσαι έτοιμος;

1. Ξεκινώντας – Η πρώτη σου ψησταριά μπάρμπεκιου

Πριν χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά την ψησταριά μπάρμπεκιου, πρέπει να την καθαρίσεις. Όχι, δεν εννοούμε να πάρεις ένα κουβά με σαπούνι και νερό και να ξεκινήσεις να καθαρίζεις! Το καθάρισμα της ψησταριάς έχει να κάνει με φωτιές και φλόγες! Άναψε τη ψησταριά και άφησε τις φλόγες να εξαφανίσουν οποιαδήποτε υπολείμματα είχαν μείνει από την κατασκευή της. Σε 45-60 λεπτά, η ψησταριά σου θα είναι έτοιμη για το πρώτο της μπάρμπεκιου!

2. Ψήσε το βοδινό σαν επαγγελματίας

Ελαφρά ψημένο, μέτριο ή καλοψημένο; Αν χρησιμοποιείς ψησταριά γκαζιού – είτε είναι ψησταριά kettle, ψησταριά με 2 καυστήρες ή μεγαλύτερη – απλά ρώτα τους καλεσμένους σου πώς θέλουν το βοδινό τους και... κάνε τα μαγικά σου! Αυτές είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για το βοδινό στο μπάρμπεκιου, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Ελαφρά ψημένο: 49°C - 51°C
  • Ελαφρά ψημένο προς μέτριο: 55°C - 57°C
  • Μέτριο: 60°C - 63°C
  • Μέτριο προς καλοψημένο: 65°C - 69°C
  • Καλοψημένο: 70°C

3. Δώσε έξτρα γεύση στο φαγητό με... ροκανίδια

Ψήνεις στα κάρβουνα; Να ένα – έξτρα γευστικό – μυστικό: Πρόσθεσε μερικά ροκανίδια από οπωροφόρα δέντρα στα κάρβουνά σου και δώσε μια διαφορετική πινελιά στο γαστρονομικό σου επίτευγμα! Τι λες λοιπόν; Μήλο, κεράσι, ή κάτι άλλο;

4. Πάρε τη γεύση σε άλλο επίπεδο με εκπληκτικές μαρινάδες

Κανόνας 1: Μάθε πριν μαρινάρεις.

Κανόνας 2: Πάρε το πιρούνι σου και τρύπησε το κρέας πριν ξεκινήσεις να το μαρινάρεις. Με αυτό τον τρόπο, το κρέας θα μπορεί να απορροφήσει τη μαρινάδα πιο εύκολα και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο!

Εμείς είμαστε εδώ κυρίως για να σε βοηθήσουμε με τον Κανόνα 1. Αλλά αν μας προσκαλέσεις να απολαύσουμε τις ζουμερές σου μπριζόλες, τότε θα σε βοηθήσουμε και με τον Κανόνα 2, με πολλή χαρά!

Ποια είναι λοιπόν τα συστατικά μιας καλής μαρινάδας; Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρία κύρια συστατικά: Το όξινο, το έλαιο και τα αρώματα/μπαχαρικά. Αν καταφέρεις να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ τους, τότε θα κατακτήσεις την τέχνη του μαριναρίσματος!

Το όξινο συστατικό σου μπορεί να είναι κρασί, λεμόνι, πορτοκάλι, ξύδι, σάλτσα σόγιας ή ακόμα και χυμός ανανά. Όσον αφορά το έλαιο, το ελαιόλαδο είναι μια καλή επιλογή, αλλά μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις σησαμέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Όποιο από αυτά κι αν επιλέξεις, μείνε ήσυχος ότι θα σε βοηθήσει να αναδείξεις το άρωμα των βοτάνων και μπαχαρικών που θα επιλέξεις για τη μαρινάδα σου! Και τώρα, το... νοστιμότερο συστατικό: τα αρώματα και μπαχαρικά! Πρώτα απ’ όλα, αλάτι! Είναι βασικό συστατικό στις μαρινάδες, όχι μόνο επειδή δίνει γεύση, αλλά και επειδή διευκολύνει την απορρόφηση της μαρινάδας από το κρέας. Άλλα βότανα και συστατικά, όπως το κύμινο, η ρίγανη, η πάπρικα ή το θυμάρι, είναι επίσης σημαντικά συστατικά της μαρινάδας για ένα απολαυστικό μπάρμπεκιου. Επιπρόσθετες γεύσεις που χρησιμοποιούνται για εκπληκτικές μαρινάδες είναι η μουστάρδα, το σκόρδο, η πιπερόριζα, ή ακόμα και γλυκαντικά όπως η ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι σφένδαμου και άλλα! Η προσωπική μας συμβουλή: Μάθε τα βασικά και μετά... αυτοσχεδίασε! Συνδυάσε τη γνώση με τη φαντασία σου για να κάνεις θαύματα!

Συμβουλή: Μαρίναρε το χοιρινό και το βοδινό μέχρι και 24 ώρες.

Έξτρα συμβουλή: Μαρίναρε το κοτόπουλο μέχρι και 3 ώρες.

5. Λαχανικά στο μπάρμπεκιου

Όχι, το μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για κρέας! Μπορούν και τα λαχανικά να γίνουν απίστευτα νόστιμα στη ψησταριά! Πριν τα ρίξεις στη σχάρα, μην ξεχάσεις να τα αλοίψεις με λίγο λάδι, για να μην καταλήξεις να σερβίρεις στεγνά λαχανικά στους καλεσμένους σου. Να θυμάσαι ότι τα λεπτά, τρυφερά λαχανικά ψήνονται γρήγορα, αλλά τα πιο μεγάλα λαχανικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα ψήνεις σε ένα λιγότερο θερμό σημείο της σχάρας σου, για να μην καούν απ’ έξω και να παραμείνουν ωμά στο εσωτερικό. Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψε τα λαχανικά ρίζας, όπως τις πατάτες, σε φέτες ή μικρά κομματάκια!

Συμβουλή: Όταν ψηθούν τα λαχανικά, μπορείς να προσθέσεις λαδόξυδο ή βαλσάμικο, για περισσότερη γεύση!

6. Κάπνισμα κρέατος

Είσαι fan των BBQ Smokers; Σε καταλαβαίνουμε! Αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα και η μοναδική γεύση που δίνουν στο κρέας είναι απλά... ακαταμάχητα!

Να θυμάσαι ότι διαφορετικά μέρη του κρέατος χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση στο κάπνισμα. Η χοιρινή σπάλα, για παράδειγμα, θέλει αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 ή περισσότερες ώρες, ενώ το μοσχαρίσιο στήθος χρειάζεται περισσότερες από 8 ώρες.

Όσο το κρέας ψήνεται, φρόντισε να μην ανοίγεις το κάλυμμα για να το γυρίσεις ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Από τη στιγμή που το αφήνεις να ψηθεί αργά σε χαμηλή φωτιά, δεν πρέπει να χάνει θερμότητα και να έχει διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Μείνε ήσυχος ότι και οι δύο πλευρές του κρέατος θα ψηθούν καλά μέσα στο καταπληκτικό σου smoker!

Συμβουλή: Όταν καπνίζεις παϊδάκια, θυμίσου να αφαιρέσεις τη λεπτή μεμβράνη στην πλευρά της κορτεζίνας, πάνω από τα κόκκαλα, επειδή μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη γεύση και υφή στα ψημένα παϊδάκια σου!

 

Αρκετά με το διάβασμα. Ώρα να ανάψεις το μπάρμπεκιου! Βαλε τις γνώσεις και δεξιότητές σου σε δράση και... Καλή Όρεξη!

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες συμβουλές και ιδέες που έρχονται σύντομα στο Blog μας!

<